Catina alba - Hippophae rhamnoides -
a fost introdusa recent in cultura, una din cele mai mari plantatii decatina din
tara gasindu-se in
apropierea Bacaului. Este un arbust fructifer cunoscut ca facand parte din
flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria
alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala. Fructul
de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10
ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800
mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6,
B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior
celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu,
fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Preparate naturiste din catina alba
Efectele benefice ale acestei plante sunt
cunoscute inca din antichitate. In China de exemplu, medicina
traditionala recomanda catina in tratamentul bolilor digestive. Pe continentul
european, exista insemnari privind importanta catinei ramase de la Dioscorid si
Teophast.
In prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din
fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma
este si cel mai valoros din punct de vedere medical. Uleiul de catina este
utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal,
alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice,
circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor
narcotice.
De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Se
utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Cu catina se mai
trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si
gingivitele. Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin
tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson,
tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Mugurii de catina au efect
afrodisiac. Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de
mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte
apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea,
lichioruri, diverse bauturi alcoolice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu