Datorita capacitatii mari de drajonare, catina alba se
utilizeaza pentru consolidarea terenurilor in panta, dar si sub forma de gard
viu, avand in vedere numerosii spini puternici care impiedica patrunderea
iepurilor si a altor animale in spatiile care necesita protectie (livezi,
podgorii, diverse culturi).
La noi in tara , catina alba creste spontan in zona
subcarpatica din Moldova
si Muntenia, incepand din bazinul superior al Siretului pana la Olt.
In agricultura, ea se foloseste in unele zone pentru imbogatirea in azot a
solurilor, datorita nodozitatilor similare celor intalnite la leguminoase (voi
vorbi despre acestea mai pe larg), dar si pentru consolidarea terenurilor
predispuse la eroziune datorita capacitatii mari de drajonare.
In subcarpatii Moldovei se intalneste pe vaile raurilor Bistrita, Trotus, Putna
si Milcov. In zona subcarpatica a judetului Buzau
catina alba are o frecventa mai mare decat in alte zone din Romania .
De asemenea, se mai intalneste pe vaile raurilor Teleajen si Dambovita, precum
si in Delta Dunarii. Prezenta catinei albe este insa semnalata de profesorul
Ion Simionescu inca din secolul 19 pe vaile Prahovei si Siretului, in palcuri
mixte de catina rosie – Tamarix gallica – si catina alba – Hippophae
rhamnoides. La acea vreme profesorul Simionescu observa doar caracterul de
planta decorativa a catinei. Dansul scria :
« Cand trenul te duce spre Sinaia, un decor frumos se
prezinta ochiului, prin viroagele din apropierea Campinei. Malurile, numai
rapi, colorate cand ca huma, vinete, cand galbene, galbenul nisipului, cand mai
albie, gresia dezgolita ori chiar caramiziu, sunt impestritate de dese tufe
argintii, pe crengile carora stau ciucur bobite portocalii »
Revenind in zilele noastre, preocuparile cercetatorilor in privinta acestei
plante, si indeosebi rezultatele acestora, readuc tara noastra in prim-planul
lumii stiintifice internationale.
In anul 1999, la al 12-lea Salon international de inventii, tehnici si produse
noi, Geneva, domnul Moraru Ionut, de la Asociatia Stiinta si viata obtine
medalia de bronz pentru mai multe preparate medicinale, printre care Vita-Gins
- capsule conţinând rădăcină de ginseng roşu, de Hippophae rhamnoides şi de
măceş cu o acţiune vitaminizantă, antioxidantă, stimulantă şi tonică SNC,
creşterea capacităţii de efort fizic şi intelectual al organismului.
Doamna Nicole-Livia Atudosiei, sefa de lucrari la Catedra de microbiologie a
Universitatii Bioterra din Bucuresti si secretarul stiintific al Facultatii de
Ingineria Produselor Alimentare a creat un procedeu de obtinere si conservare
naturala a unui suc pe baza de catina alba, imbogatit cu extracte de plante
aromate si medicinale. Acest suc este un biostimulator, fiind bogat in
vitaminele A, C, E, F, bioflavonoide, licopine (coloranti naturali), cu o actiune
marcant antioxidanta, acizi organici, minerale, intre care salutara este
prezenta seleniului din catina (unul dintre cei mai puternici antioxidanti).
Pentru aceasta creatie, autoarea a primit Medalia de argint la Salonul
international de inventii, produse si tehnologii noi – EUREKA - Bruxelles, 2000
si Medalia de argint la Salonul international de inventii, Geneva, 2002
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu