Catina se prezinta ca un arbust inalt de 1,5 – 3,5 m, cu
numerosi tepi puternici. In functie de conditiile de clima si sol, ea creste
diferit, si anume ca tufa joasa taratoare in zonele aride si pe soluri sarace,
sau sub forma arborescenta de 8-10 m inaltime pe soluri fertile. Catina alba
intra pe rod in anul 3 de la plantare si are o durata de productie de 18-20 de
ani. Sistemul radicular este foarte bine dezvoltat, raspandit mai mult la
suprafata solului, la 20 cm adancime si are mare capacitate de drajonare. Pe
radacinile catinei se formeaza nodozitati fixatoare de azot, ca la leguminoase.
Aceste nodozitati sunt formatiuni simbiotice produse de bacterii din genurile
Rhizobium, Azotobacter, Clostridium, bacterii fixatoare de azot care traiesc
libere in sol. Acestea patrund in planta prin perisorii absorbanti printr-un
mecanism de atractie chimica (recent s-a descoperit ca bacteriile sunt atrase
de flavone secretate de radacina) si se instaleaza in interiorul radacinii
plantei unde formeaza formatiuni globuloase cu aspect de noduri. Formarea
acestor formatiuni este avantajata de prezenta unor microelemente ca bor,
molibden, calciu si sulf. In interiorul nodozitatilor bacteriile se dezvolta,
se inmultesc si fixeaza azotul atmosferic, transformandu-l in azot asimilabil.
Bacteria isi insuseste de la planta zaharuri si alte substante pe care nu si le
poate sintetiza, iar planta utilizeaza azotul organic fixat de bacterii.
Tulpina catinei are o scoarta neteda, de culoare bruna-verzuie, care cu timpul
se inchide la culoare. O particularitate a catinei este prezenta a numerosi
spini puternici, lignificati, foarte ascutiti. Toate cresterile anuale de pe
tulpina si ramuri se termina cu astfel de ghimpi.
Frunzele sunt mici, dispuse altern, scurt petiolate, cu limbul ingust si lung
de 5-6 cm, cu perisori solzosi de culoare cenusie-argintie pe ambele fete. De
la aceasta caracteristica ii vine si denumirea populara de catina alba.
Frunzele sunt ele insele bogate in vitamina C.
Catina alba este o specie unisexuat dioica, avand plante deopotriva femele si
barbatesti. Plantele barbatesti sunt mai viguroase decat cele femele, au ramuri
anuale mai lungi, mai groase si de culoare inchisa, precum si mugurii mai mari.
Florile barbatesti sunt grupate in conuri scurte de culoare bruna, si se afla
pe ramurile anuale. Florile femele sunt grupate cate 10-12 intr-un racem foarte
scurt.
Fructele sunt drupe false, mici, de forma variabila, de la ovoida la
globuloasa, chiar turtita. Culoarea lor predominanta este portocalie, cu
treceri spre galben. Mai rar apar si fructe de culoare rosie. Fiind in numar
foarte mare, foarte scurt pedunculate si asezate unul langa altul, fructele
imbraca ramurile ca un manson. Pulpa fructelor este de culoare galbena sau
portocalie, foarte suculenta si lasa pete unsuroase. Fructele de catina au un
miros placut si aromat, dar nu se consuma cu placere in stare proaspata, fiind
acre si astringente. La maturitate completa, ele pierd multa aciditate si au
aroma particulara, mai puternica atunci cand recoltatul se face dupa inghet.
Catina alba infloreste in aprilie mai, cand temperatura medie diurna este de
12-15°C si se desfasoara pe o perioada de 15 zile. Plantele mascule infloresc
mai devreme, in timp ce plantele femele infloresc o data cu infrunzirea.
Polenizarea se face cu ajutorul vantului si al insectelor. La sfarsitul
perioadei de inflorire, florile femele polenizate evolueaza spre fructe.
Maturarea fructelor incepe in luna august, in primele saptamani. Fructele se
ingalbenesc, iar semintele sunt complet formate si sunt capabile sa germineze.
Culoarea pielitei si a pulpei se intensifica, fructele crtesc in volum. La
sfarsitul lui septembrie inceputul lui octombrie fructele ajung la maturitate
optima. Daca recoltarea se face cu intarziere, calitatea fructelor se
depreciaza, acestea crapa si pierd din suc.
In plantatii, catina alba intra pe rod din anul al treilea. In perioada optima
de productie se obtin cantitati ce pot depasi 25 tone/ha. Dupa 18-20 de ani,
catina intra in declin, cresterile vegetative sunt mici, productie scade foarte
mult, iar plantele incep sa se usuce total sau partial.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu