joi, 1 noiembrie 2012

Cultivarea catinei, venituri fara precedent pentru fermieri


Vrincenii au inceput sa cultive catina in ferme amenajate cu bani europeni. Cultivarea pe suprafete mari a cerealelor, dezvoltarea de ferme ecologice, cultivarea de catina alba, cultivarea rapitei dar si dezvoltarea unor sere de legume se pot constitui in profit urias pentru buzunarele celor ce au curaj sa investeasca in agricultura. In prezent, exista fonduri europene pentru infintarea unor ferme, ceea ce i-a determinat pe unii vrinceni sa profite de pe urma acestora. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea sustin ca ii incurajeaza pe fermieri sa treaca la cultivarea unor plante mai putin traditionale in judet cum ar fi rapita, catina sau livezile de nuci. "Avem planuri indraznete anul acesta de cultivare a peste 1000 ha de nuci si deja avem fermieri care au plantat cite 50 ha sau 80 ha de nuciferi. De asemenea, incurajam si cultivarea de catina in ferme, nu razlet, pe terenuri accidentale. Prima ferma de catina a fost infiintata de curind la Ciorasti si este pe o suprafata de 10 ha. Exista si finantare europeana pentru dezvoltarea culturilor in zone defavorizate. Aici catina poate favoriza aceste terenuri. Astfel cistigam 10% la finantarea nerambursabila. Daca mai avem si un investitor sub 40 de ani, mai iau inca 5% si astfel avem o finantare nerambursabila de 65%", ne-a declarat directorul DADR Vrancea, Costica Neata. Veniturile care se obtin din vinzarea fructelor de catina sint net superioare daca acestea sint transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cind plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu