joi, 1 noiembrie 2012

Cultivarea catinei

Cultivarea catinei a devenit un domeniu de interes abia in ultimii 5-10 ani, in diverse parti ale lumii si in Romania, avand in vedere exceptionalele virtuti terapeutice ale fructului acestei plante, cunoscute inca din antichitate, in Imperiul Roman, in Grecia, Rusia, Mongolia etc. Medicina traditionala tibetana folosea peste 80 de preparate pe baza de catina. Astazi, foarte cautat este uleiul de catina, bogat in Vitamina E (100 mg de vitamina E/100g fruct de catina) si carotenoid (80mg/100g), ambele elemente rare. De asemenea, fructele de catina contin numerosi aminoacizi, acizi grasi esentiali, proteine, de cinci ori mai multa Vitamina C decat in fructul de kiwi si de 30 de ori mai multa decat in portocale, precum si Vitaminele A, F, P, B1, B2, K. Continutul de vitamina E este mai mare decat cel din grau sau din soia. Produsele medicinale pe baza de catina au proprietati tonice, astringente, anti-infectioase, anti-stres, sunt protectoare cardiovasculare, trateaza complicatiile cutanate, bolile digestive (ulcerul stomacului si al duodenului, de exemplu), gingivitele, hipertensiunea etc. Actiunea antioxidanta a catinei este de peste 90%. Se comercializeaza si sub forma de sucuri, ceai, tablete de vitamina C, geluri. In cosmetica, uleiul de catina are proprietati unice de incetinire a imbatranirii pielii, samponul cu extract de catina previne caderea parului. Sportivii folosesc catina ca tonifiant si revigorant (la Olimpiada de la Seul, din 1992, tonicul  pe baza de catina folosit de sportivii chinezi, a fost aleas ca bautura oficiala a competitiei).
In toate zonele in care creste in mod natural, arbustul de catina se foloseste si pentru stabilizarea solurilor, dar si pentru ameliorarea calitatii acestora, pentru ca radacinile acestui arbust prezinta niste nodozitati, care gazduiesc bacterii specializate pentru fixarea azotului atmosferic. Nu este de ignorat nici valoarea estetica a arbustului, datorata foliajului argintiu si fructelor portocalii, stranse pe ramurile spinoase si care rezista in acest fel, o buna parte din iarna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu